Hoppa till sidans innehåll

I fredags, fast för hundra år sedan...

2018-02-25 18:30
Den 23:e februari 1918 räknas som datumet för bildandet av Stockholms Bowlingförbund i och med att det var då som det första årsmötet hölls och det var då stadgarna antogs definitivt.
  • Uppdaterad: 2018-02-25 18:33

Det var en ganska lång och komplicerad process att bilda Stockholms Bowlingförbund och det krävdes flera försök innan det lyckades.

Det var först i samband med stadsmatcherna 1916 mellan Stockholm och Göteborg som bildandet av ett svenskt bowlingförbund tog fart på allvar. Redan år 1915 lär bildandet av ett bowlingförbund i Stockholm ha börjat diskuterats. På den tiden svarade bowlingsalongerna Regina och Fenix för anordnandet av tävlingar, dels enbart för egna spelare, och dels gemensamt för bägge. Den drygt två år äldre Reginasalongen var emellertid lyckligare lottad med innehav av ståtliga vandringspriser och vill ogärna tillåta fenixspelarna tävla om dessa. Detta åstadkom viss avund och sammarbetet mellan de styrande var därför inte det allra bästa.

I januari 1916 i samband med första stadsmatchen, på initiativ av en göteborgare, valdes en interimsstyrelse för att bilda ett svenskt bowlingförbund och tanken var att utarbeta stadgar m m. Ambitionen var att förbundet skulle bildas vid returmatchen i Stockholm i april samma år. De tydlingen handlingskraftiga göteborgarna utarbetade stadgeförslag, som översändes till Stockholm, men resultaten uteblev och interimsstyrelsen självdog. Det gällde då framför allt att komma överens om gemensamma regler för klot, käglor, tävlingar och klassindelning. Det skulle dröja ända till 1930 innan Svenska Bowlingförbundet bildades.

Istället för bildandet av ett svenskt bowlingförbund blev det en kapplöpning mellan Göteborg och Stockholm om att bilda egna förbund. Göteborg hann bli klara hösten 1917. Där hade man bara en hall á två banor och ett fåtal klubbar. Här i Stockholm var det 15 st klubbar fördelade på två hallar som på denna tid inte stod på allra bästa fot med varandra. Under hösten 1917 hade stockholmarna minst tre st möten för att försöka komma överens om stadgar, styrelsesammansättning, m m. Den 10:e november 1917 valdes en interimsstyrelse som framförallt arbetade fram ett stadgeförslag, vilket revidaredas på punkt efter punkt vid ett möte den 29:e november. Nästa gång man träffades var den 23:e februari 1918 då förbundet hade sitt första årsmöte och stadgar, tävlingsbestämmelser, etc antogs definitivt. Det var åtta klubbar från Regina och sju klubbar från Fenix som slutligen har äran av förbundets bildande. Dessa klubbar hade då ca 250 st medlemmar.

Skribent: Thomas Andersson
Epost: This is a mailto link

 

BörjaBowla.se
 

BokaBowling.nu

TeamSthlm
 
 

BITS
 
Bowling SM 2018
 
 
SBHF.se
 
  
Vill du ha våra mailutskick?
Klicka här eller maila till This is a mailto link

 

Postadress:
Stockholms Bowlingförbund
Ankdammsgatan 24B
171 43 Solna

Kontakt:
Tel: +468983445
E-post: This is a mailto link