Hoppa till sidans innehåll

Nu har det individuella DM-kvalet öppnat

2017-02-16 11:02
Igår startade årets individuella DM-kval som håller öppet t.o.m. 30 april. Årets finalspel har justerats något från föregående år för att bättre matcha antalet spelare i finalerna.
  • Uppdaterad: 2017-02-16 11:27

Vi är glada att förra årets nytillskott, att föreningar med lag i allsvenskan och elitserien får 1-2 extra finalplatser utöver de ordinarie, slog väl ut i A-klasserna så som vi hade hoppats. I både dam- och herrklassen fördubblades antalet finalister från föregående år.

Vi har kämpat med minskat deltagarantal i DM där ett stort tapp synts i just A-klasserna. I och med förra årets försök att locka fler spelare kunde damklassen få tillbaka sitt Steg 2 innan karusellen, som tidigare fått utelämnats pga. för få spelare. På herrsidan var det risk att ’cutten’ till Steg 2 skulle behöva minskas men nu ser vi att finalen kan behållas i befintligt format vilket är mycket glädjande.

Problemet som identifierades inför förra året var att av någon anledning ställer inte spelare med lågt dyn.hcp upp i sina föreningskval. Kanske för att man av fyra-fem duktiga spelare i föreningen ändå "bara" får skicka en, när allihop eventuellt skulle haft en rimlig chans att vara på pallen i tävlingen.

För att ge uppmuntran till de här spelarna att ställa upp och samtidigt behålla/få ett fylligare finalspel valde vi därför att fördela extraplatser till föreningar där en stor del av A-spelarna förmodligen finns; de med lag i allsvenskan och elitserien. Förra året omfattade det totalt 10 föreningar som tillsammans fick möjlighet att skicka 18 extra spelare till final på det här sättet. Tyvärr utnyttjades inte alla platser, men många.

Eftersom kravet att erlägga startavgift och kvala i föreningen är samma för alla kan dessa extraplatser utdelas utan bekostnad på andra föreningar och spelare vilket är viktigt. Samtidigt får man tillspetsade A-finaler i en form som passar ett mästerskap vilket förhoppningsvis leder till ökad prestige, fler deltagare och mer publik.

De förändringar som sker i årets finalspel är att Damer B kommer att gå direkt till Karusell utan Steg 2 efter det första steget. Oldgirls spelar redan final efter samma form och kommer därför att spela sin final parallellt med B-damerna och på samma dag som A-damerna.

Veteranerna blev överraskande många i final förra året och behöver definitivt ett utökat finalspel, vilket många av deltagarna också önskade efter förra årets spel. Tävlingskommittén har bemött detta och utökar med ett Steg 2 innan karusellerna, i likhet med Oldboysklassens final. De kommer fortsatt att spela sina finaler på samma dag.

Herrar A och B spelar tillsammans utan förändringar från föregående år.

Välkommen att kvala i DM med din förening mellan 15 februari - 30 april.

www.dm.stbf.se

Skribent: Serie- och tävlingskommittén
Epost: This is a mailto link

 

BörjaBowla.se
 

BokaBowling.nu

TeamSthlm
 
 

BITS
 
SvBF:s videokanal:
 SBHF.se
  
Vill du ha våra mailutskick?
Klicka här eller maila till This is a mailto link

 

Bowling of hope 2016

Postadress:
Stockholms Bowlingförbund
Nybodagatan 6A, nb
171 42 Solna

Kontakt:
Tel: +468983445
E-post: This is a mailto link