Hoppa till sidans innehåll

Historik


Kort historik Stockholms Bowling
Den 10 oktober 1909 gjorde bowlingen sitt intåg i Sverige och Stockholm. Olympiern Bruno Söderström hade vid ett av sina besök i USA kommit i kontakt med bowling  - en modern form av det gamla kägelspelet. Han såg affärsmöjligheter i den nyupptäckta aktiviteten och såg till att installera bowlingbanor i den nya Bowlingsalongen på Hotel Regina, Drottninggatan 42-44, ungefär vid nuvarande Sergels Torg.

Ganska snabbt började man tävla oh den första tävlingen spelades redan 14 november 1909 och premiärsegrare blev Sten Björnström i klubben NMK (Ned Med Käglorna).

Det tävlades flitigt de redan de första åren, individuellt och i lag. Under 1910-talet växte idrotten i landet och flera idrotter började organisera sig och bilda egna förbund. Bowlarna hade lite svårt att enas men i slutet av 1917 tog planerna på ett bowlingförbund i Stockholm form. Efter diverse turer som kunde Stockholms Bowlingförbund avhålla sitt första årsmöte 23 februari 1918. 15 klubbar med ca 250 medlemmar utgjorde basen för stockholmsförbundet. Genom att stockholmsklubbarna hade svårt att enas hann Göteborg före och bildade den första distriktsförbundet i slutet av 1917.

Bowlingen utvecklades snabbt och nya hallar växte upp i Stockholm och runt om i landet. Seriespel startades och stadsmatcher var mycket vanligt förekommande både nationellt och internationellt. 1930 var det dags att bilda ett riksförbund och Svenska Bowlingförbundet bildades.

Antalet utövare ökade stadigt och i slutet av 1970-talet var antalet licenserade medlemmar som högst. 1977/78 var medlemsantalet i Stockholm 5828 spelare i 208 föreningar. Därefter har antalet registrerade bowlare sjunkit.

2009 firade Svensk Bowling 100 år då bl.a ett bokverk ”100 år 100 ögonblick” producerades. Nu 2018 har det alltså blivt dags för Stockholms Bowlingförbund att fira sina första 100 år. Även nu har ett bokverk sett dagens ljus. Om du inte hunnit skaffa den boken rekommenderas du att inköpa ett ex. Kontakta Stockholms Bowlingförbund eller beställ den här på Jubileumssidorna.

Vi presenterar dessutom en mängd statistik här på hemsidan och vi kommer här också att löpande att publicera mer omfattande texter. Vii lägger upp länkar ned till historiska beskrivningar. Har du frågor med anledning av 100-års-Jubiléet maila oss This is a mailto link 

Artiklar

När Bowling kom till Sverige

Bildandet av Stockholms BF

Uppdaterad: 06 NOV 2017 13:12 Skribent: Christer Jonsson
E-post: This is a mailto link