Hoppa till sidans innehåll

Katastrof för Stockholmsbowlingen

16 MAJ 2019 11:48
Ordförande Ian Robinson anser att det är katastrof för Stockholmsbowlingen att vi saknar ett elitserielag på herrsidan.
  • Uppdaterad: 16 MAJ 2019 11:48

Att AIK skulle missa att ta sig till elitserien har tyvärr hänt tidigare men att Stureby skulle åka ut och att vi därmed saknar ett herrlag i nästa säsongs elitserie är en katastrof, enligt Stockholms Bowlingförbunds ordförande Ian Robinson.

-En situation som inte är bra för bowlingens utveckling i Stockholm. Vi är landets tredje största distrikt sett till antalet utövare och en topp behövs för att vi ska fortsätta locka utövare till vår sport.

Inom idrottsvärlden så finns tydliga samband mellan teorin att ett högre antal utövare inom breddidrotten ger fler utövare på elitnivå. Det finns också samband mellan att elitidrottare genererar fler utövare inom breddidrotten.

Ian fortsätter i sin analys av den uppkomna situationen med att hävda att "vi har saknat en av Stockholms Bowlingförbund initierad riktig satsning på prestationsinriktad ungdomsverksamhet i Stockholm under de senaste 10 åren."

- Det ska det bli ändring på! Team Stockholm skall återuppstå och erbjuda högkvalitativ utbildning av unga bowlare i vårt distrikt.

Ian anser att de klubbarna i Stockholm som har elitsatsat, har under en lång tid ägnat sig åt kannibalism, dvs att man har plockat de bästa spelarna från omkringliggande klubbar, det här är absolut inte något specifikt för Stockholm, men om det till slut inte finns några att plocka... ja då är det kört!

Många av topplagen i Stockholm har en medlemskår som mestadels består av män/kvinnor i åldern 30-50 samt i vissa fall ett antal ungdomar i yngre tonåren. Mellanskiktet saknas i de allra flesta föreningar av den enkla anledningen att bowlingsporten i allmänhet de senaste 15-20 åren misslyckats med att rekrytera. För att vi i Stockholm ska bli slagkraftiga på riktigt igen så behöver klubbarna få en naturlig påfyllning av blivande elitbowlare från de olika ungdomsverksamheterna i Storstockholm

Dock kan tilläggas att både Stureby och AIK som nämnts tidigare, har en väl fungerande och väl organiserad ungdomsverksamhet redan idag, men vi ser att det inte är nog. På samma sätt som i Hockey & Fotboll så krävs det massor av ungdomsverksamheter för att fylla på med talanger till toppklubbarna. Nu krävs gemensamma krafttag i hela Stockholm, i förbundets regi, för att vi ska vända detta!

För visst finns det fler och fler ungdomar som bowlar i många hallar dock i de flesta fallen helt utan styrning mot elitidrottande. Vi ska satsa på de som vill, vi har engagerade ledare, vi har resurser som vi vill satsa på detta och även hög spetskompetens i tränarledet. 

-När det gäller AIK så har de sen en tid tillbaka redan en egen elitinriktad träningsmodell även för unga, så just vår del så är jag egentligen inte så orolig, säger Ian Robinson. Utan min oro i den här frågan är av övergripande art gällande hela Stockholm.

För att vi över tid ska kunna nå det vi önskar så kommer detta att vara en del av de större satsningar som vi vill genomföra inom Stockholmsbowlingen.

- Vi avser öka takten på breddutbildningar för vuxna, utbilda fler tränare för alla nivåer, så att det finns tränare tillgängligt för alla våra medlemmar.         

- Vi fortsätter satsa på rekrytering och stöd till våra föreningar i deras arbete så att vi tillsammans sänker trösklar för att få in flera till sporten bowling!

Ian är övertygad om att vi tillsammans kan nå mycket högre, med gemensamma krafter så ska vi sätta Stockholmsbowlingen på Elitseriekartan igen! 

Skribent: Kansliet
Epost: This is a mailto link


Köp boken i din bowlinghall

 

BörjaBowla.se
 
 
 
SBHF.se
 
  
Vill du ha våra mailutskick?
Klicka här eller maila till This is a mailto link

 

 

Postadress:
Stockholms Bowlingförbund
Bowlorama, Uppköparvägen 1
120 44 Årsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link