Ledare att uppmärksamma

Utmärkelser till Christer Eklund, Amiki och Stefan Markenfelt, Fredrikshof delades ut på Svenska Bowlingförbundets årsmöte i början av oktober.

Riksidrottsförbundets förtjänsttecken är en utmärkelse som kräver rätt många års arbete som ledare och detta vill vi uppmärksamma.

Förtjänsttecknet är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Det instiftades år 1910 och fanns från början i både guld och silver men sedan 1911 har det endast funnits i guld. I år var det bland annat två ledare från Stockholm som förärades med denna utmärkelse nämligen Christer Eklund, Amiki och Stefan Markenfelt, Fredrikshof. 

Christer har verkligen ett hjärta som klappar för bowling. Klubben han började i och till och med var med och bildade
1967 är BK Espri. Sedan har han också haft uppdrag i BK Amiki och på förbundsnivå med arbete i både Stockholms Bowlingförbund och Svenska Bowlingförbundet. Totalt har han varit verksam som idrottsledare under 57 år och fler lär det bli.

Förutom styrelseuppdrag har han bland annat varit bowlingtränare och förbundskapten för damlandslagen U21 och U23. Förutom bowling är favoritidrotterna ishockey, fotboll, pingis och golf. Favoriten bland de aktiva är J-O Waldner, Tiger Woods, Armand Duplantis och Carolina Klüft. "Chrilles" bästa idrottsminne är Lena Sulkanens VM-guld, Ingemar Johanssons VM-titel och
första VM-gulden i ishockey och handboll. Fick han träffa någon idrottsledare så faller valet på handbollens tidigare förbundskapten Bengt ”Bengan” Johansson. Som middag skulle då serveras dillkött, eller möjligen skaldjur. När han sätter sig i TV-fåtöljen ser han helst idrott eller någon Beckfilm.

Stefan har varit med i samma förening under 44 år. Föreningen i hans hjärta är Fredrikshofs IF Bowlingklubb. Här har han funnits med som ledare varav många år som ordförande eller sekreterare. Naturligtvis är bowling favoritidrotten, men favoritidrottaren är en gammal hockeykämpe – Mats Sundin. Som bästa idrottsminne är det den kamratskap han upplevt i den egna klubben han vill lyfta fram, liksom alla som stöttat honom under åren. Den idrottsledare han gärna skulle vilja återse är den nu avlidne
bowlingledaren Sten ”Flinta” Högberg. Då skulle serveras stekt strömming. När TV:n pockar på uppmärksamhet ser han helst På spåret eller trav.

Stort Grattis till detta och tack för allt ni har gjort för svensk bowling. 

27 oktober 2021 00:43